dinsdag 22 maart 2011

Religies ook uitstervend in Nederland

In navolging van het eerder geplaatste artikel 'Uitstervende religie in westerse wereld' wil ik hier het artikel plaatsen wat specifiek over Nederland gaat en de titel 'Religies ten dode opgeschreven in Nederland' heeft.
Dit bevestigd weer waarom ik Atheist ben. Dit artikel is zeker de moeite van het lezen waard en kun je hieronder lezen.

Bron: Volkskrant.nl
DALLAS - De secularisatie is onomkeerbaar in een aantal westerse landen, waaronder Nederland. Dat meldde de Britse omroep BBC dinsdag op basis van onderzoek dat is gepresenteerd tijdens een wetenschappelijk congres in de Amerikaanse stad Dallas.
Een team van wetenschappers heeft de bevolkingsregisters van negen landen (Nederland, Ierland, Tsjechië, Finland, Zwitserland, Oostenrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland) onderzocht. Deze landen vragen burgers bij bevolkingsonderzoek of ze zijn ingeschreven als lid van een geloofsgemeenschap.

Trend
'In een groot aantal moderne seculiere democratieën is sprake van een trend waarin mensen zichzelf beschouwen als niet aangesloten bij enige religie', aldus Richard Wiener van de Universiteit van Arizona. 'In Nederland is dat 40 procent; de hoogste score die we zagen was Tsjechië met 60 procent.'

Het onderzoek toont volgens de wetenschappers aan dat de trend al lange tijd zichtbaar is. Zij baseerden hun conclusies op informatie die in sommige gevallen periodes van meer dan honderd jaar besloegen. Daarnaast hanteerden ze wiskundige modellen over groepsgedrag. In de onderzochte landen is het steeds meer de norm om geen lid te zijn van een bepaald religieus genootschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten