zaterdag 26 maart 2011

De schaduwzijde van Internet

Het Internet is niet meer weg te denken bij mij, in Nederland, Europa en de wereld. Ik maak hier dagelijks gebruik van om mij van allerlei soorten nieuws op de hoogte te laten stellen. Door Internet zijn regimes omvergeworpen, zoals Tunesië, Egypte en nu aan de gang Libië, maar er is ook een keerzijde hieraan. Hierover gaat het onderstaande artikel; bron nrc.nl

De schaduwzijde van internet; door Hans van der Lugt


Weer knaagt iemand aan het idee dat internet en snelle communicatie democratisering bevorderen. “Just let these people know what blogging and connectivity is and all of a sudden they will ask for more democracy“, zoals Evgeny Morozov, een wetenschapper uit Wit-Rusland verbonden aan het Program on Liberation Technology van de Stanford Universiteit, in een heerlijk geïllustreerde lezing neerbuigend poneert. “Cyber-utopians“, noemt hij de stam die zo denkt. Niet alleen zijn samenlevingen iets ingewikkelder, internet biedt ook regeringen mooie mogelijkheden een bevolking te controleren. Twitter accounts zijn openbaar dus elke oproep tot protest is te volgen. In Thailand kan het publiek websites die geen respect tonen voor het koningshuis bij een speciale site aangeven waarop ze onmiddellijk worden gesloten. In Iran gebruiken de autoriteiten het internet om via crowdsourcing eerder gefotografeerde demonstranten te identificeren.
Ofwel, we verwarren bedoeld gebruik van technologie met het werkelijke gebruik. Ook aan de zijde van de burger/consument moeten we ons niet in de mens vergissen. Jongeren zijn niet per definitie allemaal voor revolutie en democratie. Tegenover de enkeling die een rapport van Human Rights Watch zullen downloaden staan volksstammen die liever online porno bekijken. Ook jongeren Ofwel, democratisering heeft met heel veel politieke, culturele, sociale en economische factoren te maken.
Morozov is niet de eerste die de rol van internet in een ander daglicht zet. In een veel besproken (ook op deze site) artikel in The New Yorker in oktober 2010 benadrukte Malcolm Gladwell de maatschappelijk omstandigheden die nodig zijn voor, bijvoorbeeld, een revolutie, zoals solidariteit en doorzettingsvermogen.
Morozov gaat echter nog een stap verder met het aanstippen hoe de autoriteiten internet juist voor het tegenovergestelde doel kunnen gebruiken: Big Brother is watching you, zogezegd. De titel van Morozov’s eerder dit jaar verschenen boek: The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom

Ook is er nog een interessant filmpje hierover te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten